Ar žinojai, kad net burokėlių lapai gali būti supermaistas?]

Ar žinojai, kad net burokėlių lapai gali būti supermaistas?]

Gamta mums dovanoja neįtikėtinai daug gėrybių, tačiau dažnai nematome visų jų teikiamų galimybių. Burokėliai – daugeliui pažįstama daržovė, mėgstama dėl savo sodraus skonio ir ryškios spalvos, tačiau mažai kas atkreipia dėmesį į jų lapus. Tie šviesiai žali, kartais su rausvomis gyslomis lapai, kuriuos dažnai išmetame ruošdami burokėlius, iš tiesų slepia savyje tikrą lobį – neįtikėtiną kiekį vitaminų, mineralų ir kitų naudingų medžiagų, galinčių sustiprinti mūsų sveikatą.

Dar prieš tūkstantį metų garsus gydytojas ir filosofas Avicena teigė, kad burokėlių lapai yra vertingesni už pačius šakniavaisius, nes juose esančias naudingąsias medžiagas organizmas pasisavina daug lengviau. Šiandien mokslininkai patvirtina šią senovės išmintį, atrasdami vis daugiau faktų apie šios, rodos, paprastos daržovės dalies galimybes. Jei vis dar išmetate šviežius burokėlių lapus, galbūt po šio pasakojimo persigalvosite ir atrasite naują supermaisto šaltinį savo mityboje.

Vitaminų ir mineralų lobynas

Mažai kas žino, bet burokėlių lapuose yra ypatingai didelis kiekis vitamino K. Šis vitaminas atlieka nepaprastai svarbią funkciją mūsų organizme – jis palaiko normalų kraujo krešėjimą, stabdo kraujavimą, skatina žaizdų gijimą ir dalyvauja daugybėje kitų svarbių procesų. Kartu su vitaminu D jis padeda atsinaujinti kaulams, kas ypač svarbu vyresniems žmonėms. Be to, vitaminas K didina atsparumą infekcijoms, skatina raumenų veiklą ir yra būtinas normaliai inkstų veiklai.

Nenuostabu, kad burokėlių lapai pasižymi ir kitais vertingais vitaminais. Juose gausu vitamino P, kuris padidina kraujagyslių elastingumą, padeda esant sklerozei ir vidiniams kraujo išsiliejimams, taip pat skatina medžiagų apykaitą. Lapuose esantis vitaminas U yra puikus pagalbininkas kenčiantiems nuo skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opų bei gastrito. O vitamino C ir antioksidantų gausa padeda kovoti su uždegiminiais procesais organizme ir sustiprinti imunitetą.

Stebuklingas poveikis virškinimui

Kasdien susiduriame su įvairiais virškinimo sutrikimais – užkietėjusiais viduriais, pūtimu, sunkumu skrandyje. Burokėlių lapai šioje srityje gali tapti tikru išsigelbėjimu. Juose esančios maistinės skaidulos kartu su kitais elementais atlieka svarbų valomąjį darbą mūsų organizme. Įdomu tai, kad burokėlių lapai pasižymi švelnesnėmis valomosiomis savybėmis nei kitos žalios lapinės daržovės, todėl juos galima vartoti net žmonėms, sergantiems įvairiomis žarnyno ligomis.

Nuostabu ir tai, kad šie lapai turi labai mažai kalorijų – suvalgę 40 gramų lapų, gausite vos 8 kilokalorijas! Tačiau jų teikiama nauda kūnui yra didžiulė. Reguliarus burokėlių lapų vartojimas normalizuoja žarnyno darbą, reguliuoja medžiagų apykaitą ir padeda organizmui šalinti šlakus. Liaudies medicinos žinovai taip pat teigia, kad burokėlių lapų arbata skatina medžiagų apykaitą ir netgi trukdo organizmui įsisavinti riebalus, kas gali būti naudinga norintiems kontroliuoti savo svorį.

Stiprybė širdžiai ir kraujagyslėms

Širdies ir kraujagyslių ligos šiandien yra vienos dažniausių sveikatos problemų. Burokėlių lapai šioje srityje gali būti nepakeičiamas pagalbininkas. Juose esantis didelis magnio ir kalio kiekis yra naudingas širdies raumeniui, o vitaminas P padidina kraujagyslių elastingumą, apsaugo nuo sklerozės ir vidinių kraujosruvų.

Be to, burokėlių lapai, kaip ir patys šakniavaisiai, pasižymi natūraliais nitratais, kurie organizme virsta azoto oksidu – medžiaga, plečiančia kraujagysles ir gerinančia kraujo tekėjimą. Mokslininkai nustatė, kad šios medžiagos gali padėti sumažinti kraujospūdį ir pagerinti kraujo tekėjimą į smegenis, taip pat sumažinti tikimybę susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. Reguliarus burokėlių lapų vartojimas gali tapti puikia profilaktine priemone, siekiant išsaugoti sveikatas kraujagysles ir stiprią širdį.

Smegenų veiklos gerinimas

Dar viena sritis, kur burokėlių lapai atskleidžia savo stebuklingą poveikį – smegenų veikla. Tyrimai rodo, kad burokėliuose esantys nitratai gali pagerinti kraujo tekėjimą į smegenis, o tai reiškia geresnį smegenų aprūpinimą deguonimi ir maistinėmis medžiagomis. Tai ypač svarbu senyvo amžiaus žmonėms, nes burokėlių lapai gali sumažinti tikimybę susirgti senatvine silpnaprotyste.

Nitratai padeda smegenų ląstelėms geriau bendrauti tarpusavyje, taip stiprindami bendrą smegenų sveikatą. Burokėlių lapuose esantys flavonoidai ir antioksidantai taip pat padeda apsaugoti smegenis nuo laisvųjų radikalų sukeltos žalos, kuri gali būti viena iš priežasčių, kodėl vystosi įvairios degeneracinės ligos. Taigi, reguliarus burokėlių lapų vartojimas gali būti paprastas, bet efektyvus būdas išsaugoti smegenų sveikatą ir pažinimo funkcijas iki gilios senatvės.

Kaip panaudoti burokėlių lapus

Daugelis iš mūsų susiduria su klausimu – kaip įtraukti burokėlių lapus į savo mitybą? Atsakymas paprastas – galimybių yra daugybė! Jauni burokėlių lapai savo skoniu nei kiek nenusileidžia špinatams ir yra puikus žalių salotų komponentas. Smulkiau supjaustyti lapkočiai puikiai tinka pyragams, omletams, pyragėlių įdarams, kotletams (ypač vegetariškiems su baltomis pupelėmis).

Taip pat iš jaunų burokėlių lapų galima pasigaminti skanias šaltas ar karštas sriubas, dėti juos į žaliuosius kokteilius ar net pasigaminti traškučius. Vienas populiariausių ir paprasčiausių receptų – žaliasis kokteilis iš aviečių, burokėlių lapų ir alyvinių obuolių. Kitas puikus būdas panaudoti burokėlių lapus – pasigaminti arbatą. Tiesiog du valgomuosius šaukštus susmulkintų šviežių burokėlių lapų užpilkite stikline karšto vandens ir palaikykite dvi valandas. Šią arbatą rekomenduojama gerti prieš valgį dvi–keturias savaites.

Svarbu žinoti

Nors burokėlių lapai yra nepaprastai naudingi, svarbu žinoti, kad jie, kaip ir bet kuris kitas maistas, turi ir tam tikrų kontraindikacijų. Burokėliai ir jų lapai skatina tulžies išsiskyrimą, todėl, sergant cholesicitu arba pankreatitu, gali paaštrinti ligos simptomus. Taip pat burokėlių lapuose yra oksalatų, kurie gali prisidėti prie inkstų akmenų susidarymo, todėl žmonės, sergantys inkstų ligomis, turėtų riboti burokėlių lapų vartojimą.

Dar vienas svarbus patarimas – patartina nepervirti ir neperkepti žaliosios burokėlių dalies, kad būtų išsaugotos visos naudingos medžiagos. Geriausia mėgautis jaunais, traškiais lapais, kol jie dar nepraradę savo maistinės vertės. Jei nėra galimybės naudoti šviežius lapus, juos galima džiovinti ar užšaldyti – taip net ir žiemą turėsite vertingą kokteilių ingredientą ar priedą prie įvairių patiekalų.

Vasaros dovana visam organizmui

Burokėlių lapai – tai tikra vasaros dovana, kurią gamta mums siūlo visai nemokamai. Tereikia tik atkreipti dėmesį ir neišmesti to, kas iš pirmo žvilgsnio atrodo nenaudinga. Šie lapai yra ne tik maistingi, bet ir prisotinti įvairiausių vitaminų bei mineralų, kurie gali padėti išlaikyti sveikatą ir energiją.

Vasara – puikus metas pradėti įtraukti burokėlių lapus į savo mitybą. Pasirašykime kuo dažniau šių lapų, kol jie jauni ir traškūs, pasidairykime po turgų, laukus ar daržus, pasisotinkime lengvesniu maistu. Taip ne tik duosime savo organizmui poilsį, bet ir pataisysime kūno linijas, išsiugdysime sveikesnius įpročius. Atminkime – kartais vertingiausi dalykai slypi ten, kur mažiausiai tikimės juos rasti.

0 Shares:
Jums taip pat gali patikti